Panikångest orsak

Panikångest orsak – Den vanligaste orsaken till att man får panikångest är att produktionen av signalämnen i hjärnan är nedsatt. Signalämnen behövs för att signalerna av impulser mellan cellerna skall fungera. Det är framförallt signalämnet serotonin som saknas om du lider av panikångest. Är du känslig för stimulater så kan kaffe och cigaretter framkalla panikångest, likaså droger som kokain, efidrin, amfetamin med flera. Utsätter du dig för situationer där du inte alls känner dig bekväm, till exempel om du lider av social fobi och befinner dig i ett rum med många människor som vill ha din uppmärksamhet eller om du lider av ormfobi men måste gå på en skogspromenad så kan en attack av panikångest triggas fram.

En annan orsak som kan utlösa panikångest är om du utsätts för personliga trauman, som exempelvis att någon närstående går bort eller om du går igenom en jobbig skilsmässa, en krånglig graviditet eller på annat sätt utsätts för en livsomställning.

Det finns också medicinska orsaker till att panikångest utlöses, vilket hänger ihop med att ”det ena utlöser det andra”-principen. Det kan vara en medicin som gör att din puls ökar vilket i sin tur gör att hjärtat arbetar mer vilket i sin tur gör att du blir orolig och börjar hyperventilera osv. I slutändan får du sådan panik att en panikångestattack utlöses. En del sjukdomar kan också vara orsak till panikångest: depression, lågt blodsocker, blodtryckssjukdomar, astma med flera.

Tveka aldrig att kontakta sjukvården akut om du inte kan bedöma om det är en panikångestattack som drabbar dig eller om din reaktion hör till någon av ovan nämnda orsaker till panikångest. Det finns ingen som tycker att det är onödigt då det ”bara” var en panikångesattack du fick, utan du tas på största allvar och får hjälp att undvika dessa i framtiden. Man kan förebygga panikångest både genom terapi och/eller med medicinering.

Läs mer om behandling av panikångest.